Výukový areál Polabiny - VAP

Záměrem projektu VAP Výukový areál Polabiny, reg. č. CZ.1.05/4.1.00/11.0252 bylo zkvalitnění a rozšíření výukového a výzkumného zázemí Univerzity Pardubice v hlavním kampusu v Pardubicích – Polabinách.

Zastaralý a nevyužívaný objekt těžkých laboratoří Dopravní fakulty Jana Pernera prošel rozsáhlou rekonstrukcí a byl přebudován na moderní infrastrukturu odpovídající kvalitativním i kvantitativním standardům světových vysokoškolských institucí. O nové prostory se dělí Filozofická fakulta, Ekonomicko-správní fakulta a Dopravní fakulta Jana Pernera.

Vlastní stavební část zahrnovala rekonstrukci a modernizaci objektu, která změnila způsob jeho využití - došlo k přeměně těchto prostor v posluchárny a laboratoře. Zmodernizovaný objekt byl propojen spojovacím krčkem s budovou EA, za budovou EA bylo vybudováno nové parkoviště s 91 parkovacími místy. V areálu vzniklo nové atrium a občerstvení, které představuje klidovou zónu a zvyšuje uživatelský komfort celého areálu. Ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a s laskavým svolením Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 byla v atriu umístěna Lavička Václava Havla, jejíž realizace se ujal ateliér Bořka Šípka.
Studenti a akademičtí pracovníci mohou nové prostory využívat od akademického roku 2015/2016. Jsou jim k dispozici tři nově koncipované počítačové laboratoře se stoly se zásuvným systémem monitorů, pět jazykových laboratoří, dvě velké posluchárny a čtyři malé posluchárny. Všechny výukové prostory se mohou pochlubit nadstandardní výbavou prezentační techniky s individuálním provedením pro různě zaměřené laboratoře.