Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Přesnou shodu pište do uvozovek

Univerzita Pardubice dostala příležitost prohloubit spolupráci s norskou Norwegian University of Science and Technology (NTNU) díky podpoře projektu Mobility for Development Universities II Fondů EHP (č. EHP-CZ-MOP-1-010). Realizace mobilitního projektu, který měl podpořit výměnné týdenní a dvoutýdenní stáže 27 odborníků, ale i administrativních pracovníků mnoha oborů obou univerzit, byla ovlivněna protipandemickým opatřením a omezením cestování. Díky nabídce poskytovatele grantu, Fondů EHP byl projekt z původně plánované délky 13 měsíců prodloužen na 25 měsíců a byla umožněna také forma virtuálních mobilit.

V prvním roce projektu se uskutečnily stáže odborníků z Fakulty elektrotechniky a informatiky do Norwegian University of Science and Technology a její „Faculty of Information Technology and Electrical Engineering“, aby navázali na svou spolupráci z minulosti v oblastech speciálních aplikací radarových systémů, detekce a klasifikace zrakových cílů a prediktivních řízení modelu.

 

V době, kdy nebylo možné vycestovat do Norska, se účastníci z obou univerzit scházeli pouze na dálku, on-line, ale po uvolnění restrikcí se přece jen většině z nich podařilo norskou NTNU navštívit a do partnerských pracovišť v Gjoviku se podívali i zástupci fakulty chemicko-technologické, ekonomicko-správní a Dopravní fakulty Jana Pernera. Zpět dovezli mnoho nových poznatků a nápadů, o které se podělili se svými kolegy a které mohou uplatňovat při výuce studentů Univezity Pardubice. Vzniknou například sdílené on-line výukové hodiny pro studenty obou univerzit, studentům se otevře možnost studijních pobytů v NTNU a třeba budou uvedené do univerzitní výuky a praxe i některé z nápadů, které už v Norwegian University of Science and Technology běžně fungují, například zpoplatněné využití 3D tiskáren studenty pro jejich výzkum či potřebu, anebo zadávání studentských projektů přímo na základě potřeby z praxe – firmy či výrobního podniku. V přípravě je několik společných výzkumných projektů.