Fakulta filozofická pokračuje v přednáškách v německém jazyce na středních školách

V úterý 15. října se na Labské hotelové střední odborné škole a Středním odborném učilišti Pardubice, s.r.o. uskuteční přednáška na téma Česko-německé jídelní lístky a kuchyně ve srovnání, kontrastivní analýza.
 
Přednášku povede odborná lektorka Mgr. Lenka Matušková, Ph.D. z Katedry cizích jazyků Fakulty filozofické.
 
Anotace přednášky
Téma je součástí semináře v německém jazyce Nové přístupy výuky v oboru ´Německý jazyk pro hospodářskou praxi´, jde o motivaci k výuce němčiny orientované na praktické využití. Národy se spojují díky jídlu a společnému stolování, které patří ke znakům míru a přátelství. To dokazují Češi a Bavoři na hranicích a ve svých zemích. Obsahem semináře bude:
  1. Regionální nabídka jídel, typická jídla a nápoje s přihlédnutím na česko-bavorské oblasti.
  2. Prezentace dané země prostřednictvím tzv. „hospody“, pivními slavnostmi, ambientem, obsluhou atd.
  3. Jídelní lístek jako jazykový dokument, srovnání česko-německých jídelních lístků.
  4. Interference při překladu jídel a jídelních lístků.
  5. Typická česká a bavorská „hospoda“ jako předmět zkoumání rozdílů a pospolitostí.

 

termín: 15. října 2013
místo konání: Labská hotelová střední odborná škola a Střední odborné učiliště Pardubice, s.r.o.
kontaktní osoba: Mgr. Marta Pató, Ph.D.
telefon: 466 036 769
e-mail: Marta.Pato@upce.cz

 





Aktualizoval: Zdenka Černá (15. října 2013, 07:54)