Fakulta filozofická pokračuje v přednáškách v německém jazyce na středních školách
V úterý 15. října se na Labské hotelové střední odborné škole a Středním odborném učilišti Pardubice, s.r.o. uskuteční přednáška na téma Česko-německé jídelní lístky a kuchyně ve srovnání, kontrastivní analýza.
Přednášku povede odborná lektorka Mgr. Lenka Matušková, Ph.D. z Katedry cizích jazyků Fakulty filozofické.
Anotace přednášky
Téma je součástí semináře v německém jazyce Nové přístupy výuky v oboru ´Německý jazyk pro hospodářskou praxi´, jde o motivaci k výuce němčiny orientované na praktické využití. Národy se spojují díky jídlu a společnému stolování, které patří ke znakům míru a přátelství. To dokazují Češi a Bavoři na hranicích a ve svých zemích. Obsahem semináře bude:
- Regionální nabídka jídel, typická jídla a nápoje s přihlédnutím na česko-bavorské oblasti.
- Prezentace dané země prostřednictvím tzv. „hospody“, pivními slavnostmi, ambientem, obsluhou atd.
- Jídelní lístek jako jazykový dokument, srovnání česko-německých jídelních lístků.
- Interference při překladu jídel a jídelních lístků.
- Typická česká a bavorská „hospoda“ jako předmět zkoumání rozdílů a pospolitostí.
termín: | 15. října 2013 |
místo konání: | Labská hotelová střední odborná škola a Střední odborné učiliště Pardubice, s.r.o. |
kontaktní osoba: | Mgr. Marta Pató, Ph.D. |
telefon: | 466 036 769 |
e-mail: | Marta.Pato@upce.cz |
Aktualizoval: Zdenka Černá (15. října 2013, 07:54)